czwartek, 29 kwietnia 2010

Myśl globalnie. Jedz lokalnie.



Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa z lokalnych upraw?


- zdrowie - świeże warzywa i owoce nie zawierają (lub mają mniej) konserwantów, nie są pryskane środkami umożliwiającymi przetrwanie transportu, nie przebywają w chłodniach

- oszczędność - w sezonie występuje obfitość warzyw i owoców, jest większa konkurencja,a co za tym idzie niższe ceny niż po za sezonem

- wsparcie dla lokalnych przedsiębiorców – kapitał wraca do okolicznych rolników




5 cech dobrej żywności:


1.
prawdziwa - czyli naturalna

2.
pobudzająca zmysły- czyli smaczna - zapach, smak, kolor, kształt, konsystencja

3.
różnorodna - rożne odmiany dobre do rożnych potrawach np, jabłka jedna odmiana do soków, inna do szarlotki, a jeszcze inna do surówek

4.
pełnowartościowa - z odpowiednią liczbą składników odżywczych dostępnych tylko w sezonie

5.
lokalna - czyli świeża i etyczna



Po czym można poznać produkt wysokiej jakości?

1. owoce cytrusowe - cieńsza skórka wskazuje na wyższą jakość, najwyższej jakości owoc cytrusowy posiada 5 wyraźnych ‘plamek’ u podstawy kielicha kwiatowego (zakończenia łodygi, w miejscu połączenia owocu z łodygą, są to ślady po wiązkach przewodzących).

2. gruszki - bardziej ‘kańciasty’ kształt oznacza lepszą jakość.

3. owoce pestkowe - popękana pestka (rozpołowienie) oznacza słabą jakość i niedobory mineralne w glebie

4. zboża - ciężar danej objętości suchego zboża jest wyznacznikiem jakości dla przykładu: szklanka pszenicy dobrej jakości waży więcej od szklanki pszenicy słabszej jakości (przy tej samej wilgotności). Dla przykładu, ciężar 1m3 najwyższej jakości pszenicy pochodzącej z rejonów o dużej zasobności gleby przekracza 1000 kg w przeciwieństwie do pszenicy o niskiej jakości odpowiednio 860 kg i mniej. Organizacje skupujące zboże (elewatory zbożowe) płacą wyższe ceny za wysokiej jakości pszenicę i inne zboża.

5. soki - pijąc sok z lodem np. w restauracji, dobrej jakości sok nie będzie smakował ‘zbyt wodniście’

6. warzywa i owoce - naturalne woski są oznaką jakości. Organizacje zajmujące się pakowaniem, przetwarzaniem oraz przechowywaniem warzyw i owoców próbują podrabiać ww. efekt dla warzyw i owoców słabszej jakości, sztuczne woskując ww. produkty (często dodawane są do używanego w tym celu wosku szelakowego - fungicydy - środki grzybobójcze)

7. warzywa - jakiekolwiek dziurki, zagłębienia wskazują na niedobory mineralne w glebie (najprawdopodobniej niedobory boru)

8. ziemniaki - głęboko osadzone oczka w bulwach wskazują na słabszą jakość (najprawdopodobniej niedobory manganu)


Źródło: www.surawka.republika.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz